Har du ännu inte börjat äta ekologiskt? Det kan vara svårt att komma till skott och att någon gång då och då välja ekologiskt kaffe för att döva samvetet räcker inte. Står du också och sneglar på de olika alternativen när du är och handlar men väljer det som inte är ekologiskt eftersom det är billigare? Börja med att tänka i andra banor. Varje gång du slänger mat kan du räkna ut hur mycket det kostar och varje gång du köper onödig läsk eller kakor lägger du ihop den summan med det du slängde. Hur mycket blev det?

Välj säsongsbetonade grönsaker

Om du har bestämt dig för att äta ekologiskt ska du få några tips här för att göra övergången lite lättare. Först och främst ska vi ta bort en av alla myter om ekologiskt, den att det blir dyrare matkostnader. Ja, det ekologiska alternativet är lite dyrare men om du är lite smart kan du till och med sänka matkostnaderna. Börja köpa frukt och grönsaker som det är säsong på. Det betyder att vintertid välja vitkål och morötter att göra sallad av och på sommaren använda desto mer tomater och gurka. Jordgubbar äter du när det är säsong för de svenska. Inte ens i Medelhavsländerna äter de vindruvor på vintern till exempel.

Köp direkt från bonden

Köp mat direkt från producenten. Ta reda på vilka bönder som finns i din närhet och om de odlar ekologiskt och har ekologiska ägg eller kött köper du det därifrån. Frasen som kan höras från någon att hen köpt sig en halv gris och tagit reda på låter rejält och duktigt. Om du eller någon annan du känner klarar av stycka den är det inget jobb alls att packa i påsar och lägga i frysen. Att fettet sitter kvar på köttbitarna gör absolut inget för det ger bara mer smak åt köttet och gör att det inte blir torrt vid tillagningen.