Att bedriva ett lantbruk innebär också att du behöver ta ställning till om du ska ha ekologisk eller icke-ekologisk odling. Hos konsumenter finns det ett ökat intresse för ekologiska råvaror men om du ändå väljer att odla icke-ekologiskt, finns det några saker som du behöver vara uppmärksam på. Det finns krav från både svenskt håll och på EU-nivå om gränsvärden för bekämpningsmedel. Dessutom prövas dessa gränsvärden ständigt, efter vad den senaste forskningen säger, så det gäller att vara uppmärksam på vilka krav som är de senaste. Du kan vända dig till antingen Länsstyrelsen eller Jordbruksverket.

Några av bekämpningsmedlen

Ditiokarbamater, klormekvat och karbendazim är några ämnen som du bör undvika att använda som bekämpningsmedel. Anledningen är att det kan följa med till konsumentens tallrik, även din, och orsaka störningar i kroppen. Ditiokarbamater används i Sverige till potatis- och lökodlingar men användningen minskar. Ämnet förhindrar svampangrepp men har visat sig vara cancerframkallande och hormonstörande. Även karbendazim används för att motarbeta svampangrepp på spannmål men är cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande enligt forskning och framför allt förbjudet i Sverige. Klormekvat används i Sverige på rågodlingar när konstgödsel används. Detta för att stjälkarna inte ska böjas när råget växer snabbt. Men tester på grisar visar att reproduktionsförmågan sänks.

Risker och fördelar med bekämpningsmedel

Innan du väljer om du ska använda bekämpningsmedel eller inte kan du väga fördelarna mot nackdelarna. Fördelarna är att det bidrar till högre och säkrare skördar som står emot mer, jämnare kvalitet och lägre kostnader. Nackdelarna är att bekämpningsmedel ofta förorenar grundvattnet samt finns kvar i små mängder i livsmedel. Det riskerar också att påverka din hälsa och alla de andra som arbetar på gården, och har en negativ påverkan på vår natur, miljön och den biologiska mångfalden. Det är upp till dig att göra valet. Om du väljer att bespruta behöver du komma ihåg att du måste genomgå en utbildning, och därefter ansöka om behörighet.