Det finns mycket att tänka på som bonde om man har åkermark som ska skötas om och odlas på. Innan man ens börjar odla måste man till exempel sköta annat underhåll på åkermarken för att försäkra sig om att den uppfyller kraven. Det får till exempel inte växa för tätt med träd på marken, eftersom detta leder till att den beskuggas hela dagen. Sly måste också hållas efter, då den inte får bli mer än ett år gammal. Efter detta börjar den nämligen skapa problem, medan den är lätt att bli av med om man regelbundet slår områden där sly växer. Slutligen måste en bonde som vill odla på sin åkermark underhålla dräneringen så att den fungerar och vatten inte blir stående, eftersom detta kan orsaka tuvbildning och gör att marken inte kan plöjas.
Dessa problem är gemensamma för alla bönder. Skillnader börjar dock uppstå mellan traditionella bönder och ekologiska bönder vid odlingen. Ekologiska bönder odlar i växtföljd, vilket innebär att åkermarken växlingsvis besås med vallväxter och grödor. Vallväxter är till exempel gräs och klöver, det vill säga det som är huvudbeståndsdelen i födan till djuren på gården. En ekologisk bondgård med betesdjur skulle till exempel kunna så vall i två år, för att sedan beså åkermarken med olika grödor i tre år, och därefter upprepa cykeln. Vallen hjälper också att ge näring till de grödor man senare ska odla, eftersom de drar upp näringsämnen från jorden. Dessutom kommer näringen tillbaka i form av gödsel från de betande djuren. En ekologisk bonde använder sig aldrig av konstgödsel för att ge näring åt grödorna, eftersom produktionen av konstgödsel är energikrävande och förorenar luften.
En ekologisk bonde använder inte heller kemiska bekämpningsmedel. Istället hjälper till exempel den noga planeringen av växtföljden och vallen mot både ogräs och skadedjur. När bonden skördar vallen klipps ogräset av, och detta hämmar dess återväxt. Genom att hålla jorden hälsosam och näringsrik hjälper man också grödorna att växa snabbt, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot ogräs. När det gäller skadedjur och sjukdomar kan även en ekologisk bonde använda vissa medel, men som är biologiska och ofarliga, till exempel såpa.