Ekologiska matvaror är verkligen något som ligger i tiden. Detta märktes tydligt när Årets mjölkbonde utsågs förra året, 2013, och en ekologisk mjölkbonde vann. Egentligen handlar det om tre bönder, bröderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö och Mikael Ljunghög. Bröderna bestämde sig för att övergå till ekologisk mjölkproduktion 2010, och slog då ihop sig med Mikael Ljunghög som drev en av granngårdarna med 50 hektar växtodling. En del av juryns motivering var just att de var ett modernt mjölkföretag med ekologisk produktion.

Att vara en ekologisk mjölkbonde innebär att man lyder under strängare krav för hur korna får hanteras, krav som framförallt går ut på att korna ska kunna bete sig naturligt. Det innebär till exempel att korna ska få beta fritt utomhus under sommarhalvåret, och regelbundet få gå ut även under hösten. Detta eftersom kon egentligen är ett flockdjur, med en hierarki inom flocken. Hur de rör sig när de betar fritt är en del i att placera sig inom den hierarkin.Att vara ekologisk mjölkbonde 2

Kor på en ekologisk bondgård får också bara äta ekologiskt foder. Det mesta av detta får de naturligt genom bete (som gräs och klöver) och genom hö som torkats. Eftersom kor inom mjölkindustrin producerar så mycket mjölk (en vanlig ko cirka 9000 liter per år och en ekologisk ko cirka 8000 liter) behöver de dock också ett tillskott av protein, som de kan få via säd i form av koncentrerat foder. Blir andelen foder för stor kan det dock leda till hälsoproblem för kon, varför kor på en ekologisk gård alltid i så stor utsträckning som möjligt ska få sin näring via bete. Minst hälften av fodret ska vara odlat på den egna gården, och inga bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas.

Under vintern är ekologiska kor inomhus i ladugården, även om de till skillnad från vanliga kor ofta får gå fritt inomhus. Ladugården ska vara ljus, ren och dragfri, och självklart uppvärmd. För att spara pengar som ekologisk mjölkbonde kan det därför vara bra att investera i en energisnål värmepump. Du hittar flera värmepumpar på Nevica.se.

Även kalvar ska behandlas på ett särskilt sätt på en ekologisk bondgård. De får till exempel vara i fred med sin mamma den första tiden, och föds upp på komjölk istället för pulvermjölk. Ekologiska kalvar släpps också ut på bete med de andra korna från att de är fyra månader, medan icke-ekologiska kalvar ofta föds upp i ett bås inomhus.

För att vara bonde överhuvudtaget krävs passion och driv, men kanske krävs det extra mycket för att vara ekologisk bonde.