Det kommer alltid att behövas bönder men bondeyrket har dock förändrats i grunden på ett par generationer. Dagens utbyggda logistik gör att det oftare är billigare att importera än att köpa svenskproducerade jordbruksprodukter. Med rätt utbildning går det att förbereda sig på svårigheterna och satsa på sådant som verkligen lönar sig idag. Vi går mot färre men större jordbruk i Sverige och för många bönder med stora ägor handlar arbetsdagarna mer om administration vid skrivbordet och om att vara uppdaterad kring den senaste tekniken än om fysiskt arbete ute bland djuren. Småskaliga jordbruk kan dock innebära en vardag som inte är allt för olik traditionellt jordbruk.
Specialisering eller självhushåll?
Man kan säga att det finns två huvudspår för blivande bönder. Antingen specialiserar man sig så mycket det går på något som marknaden önskar och då bör ha en god utbildning inom sitt område. Man kan också välja att vara jordbrukare mer som ett livsstilsprojekt som gör att man kan försörja sig, delvis genom att uppnå en hög grad av självhushåll. I det senare fallet kan man utbilda sig till bonde genom att jobba som avbytare eller volontär på en bondgård. Då vet man efter ett tag om man passar för yrket och om man uppskattar livet som bonde. Många bönder utökar sin verksamhet och inkomst. Har man mark kan komplementbyggnader som attefallshus innebära kompletterande ekonomiska intäkter genom t.ex. uthyrning. Många bönder lever med det dilemmat att de har fastigheter och jordegendomar som är värda stora belopp samtidigt som de har svårt att få ekonomin att gå ihop i den löpande verksamheten. Utbildningen inom ekonomi är därför viktigt för bönder!
Skaffa spetskompetens inom jordbruk
Att bedriva ekonomiskt gångbart jordbruk är svårt men det finns ett stort kunnande kring hur man brukar jorden och tar hand om djur i Sverige. Svenska lantbruksuniversitetet bedriver undervisning i Alnarp, Uppsala och Umeå och brukar räknas som ett av världens tio bästa universitet inom jord och skogsbruk. Där ges kurser och program på olika nivåer där ämnena inte bara utgår från de senaste forskningsrönen utan även är uppdaterade utifrån den ekonomiska verklighet som gäller för svenska bönder idag. Med en sådan utbildning i ryggen står du väl rustad för en framtid som bonde. Man kan även utbilda sig inom lantbruk på gymnasienivå via treåriga naturbruksprogram som ger en bra grund att stå på. Är du ute efter smalare utbildningar, som undervisning i förädling av specifika råvaror för att göra exempelvis äppelcider eller goda ostar? Då har du också mycket att välja på i utbildningsväg. Är du mer intresserad av biodynamisk och ekologisk odling så finns det en bra skola i Skillebyholm utanför Järna söder om Stockholm.